19 Mayıs 2020 Salı

KİNTSUGİ & WABI - SABI SANATI - Japon Felsefesi

"Dünya herkesi kırıyor ve sonra bazıları o kırık yerlerden daha güçlü çıkıyor.”
Ernest Hemingway


"Kintsugi, aslında hiçbir şeyin gerçekten kırılmadığı, Antik Japon Felsefesine dayanır. Kitnsugi tekniğini kullanan sanatçılar, kırılmış seramikleri altın ve gümüş ile birleştirerek, yaşanmışlığın özgün ve benzersiz izlerini taşıyan eserler ortaya çıkarırlar. 500 yıllık bir geleneğe sahip olan bu teknik, kırılan objelere kaybettikleri fonksiyonlarını kazandırmanın ötesinde, değerli bir yaşam dersi sunar.
Kintsugi, kırılmanın aslında bir bozulma ve yokluğa gidiş değil, yeni bir varoluş biçimi olduğuna işaret eden, umut dolu yaşam metaforları üreten bir sanattır.
Kintsugi, kırılmış bir tabağın, değer verilerek üzerinde çalışıldığında, olumlu düşüncenin olağanüstü bir kanıtı haline gelebileceğini gözler önüne sermesi bakımından da ilginçtir."
Mend Your Prized Porcelain with Kintsugi - Phoenix Home & Garden

"Önemli Kintsugi ustalarından biri şöyle diyor: “Kırık eşyadaki güzelliği tamir etmiyorsunuz. Oradaki güzellik, o nesneye nasıl baktığınızla ilgili. O kırık eşyadaki potansiyeli görebiliyoruz, normalde çöpe atılacak o eşyayı yeniden kullanıyor, yeniden doğmasını sağlıyoruz.”
Şimdi ruhlarımızı, bedenimizi, düşüncelerimizi, hayatlarımızı tamir etme zamanı... Bir nesneden daha değerli olan benliğimizi altın varaklarla kuşatmalı; eskisinden daha gösterişli hale getirmeliyiz bu hayatı!
Hepimizin bir şansı olduğuna inanıyorum, hatta buna eminim!
Yaşadığımız sürece umut hep var!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...