9 Ocak 2014 Perşembe

Kitap Tavsiyesi - İlber ORTAYLI Seyahatnamesi



Son günlerde okuduğum beni sürükleyen en önemli kitaplardan birisi de İlber Ortaylı'nın SEYATNAMESİ adlı eserdi.Kitabın her satırı ayrı bir dünya her dünya ayrı bir bilgi birikimi.Kitap okumayı sevmeyenleri bile kendine bağlayacağına emin olduğum bir eserdi.Okuması çok keyifliydi keşke bitmese diye düşündüğüm nadir eserlerden. En son kitap tavsiyesi yazımızdan sonra çok kitap okudum ama özellikle bu eseri anlatmak istedim bazıları cidden çok sıkıcıydı o nedenle ön yargı oluşturmamak adına bahsetmiyorum. :) Sesimin bile çıkmadığı grip döneminde tek arkadaşımdı hatta yeni yıla birlikte girdik. :)



Benim hayalim gezgin olmaktı kendimi bildim bileli bu böyleydi; ama olmadı her zaman her hayal gerçekleşmiyor maalesef. :) Bende tam  kendime göre bir kitap bulunca belki de o yüzden bu kadar bağlandım bu esere.Okurken yine pek çok gezi planı yaptım kafamdan tekrar gözden geçirdim, ülkeleri ve kendi gezi listemi. :) Erasmus dönemi bitmese iyiydi sağlam geziyorduk ama bitti... :))

Çok gezen mi daha iyi bilir, yoksa çok okuyan mı? Peki ya bir yandan okurken diğer yandan da gezme imkânı bulanlar? Küçük bir bavul ve rehber kitaplarıyla Orta Asya'dan Avrupa'ya, Kafkaslar'dan Ortadoğu'ya 45 yıldır gezen "seyyah" İlber Ortaylı'ya eşlik etmek isterseniz İlber Ortaylı Seyahatnamesi tam size göre... 

Türklerin özlemini çeken Hayfa'dan "Muhteşem Osmanlı İmparatorluğu" sergisinin yapıldığı Japonya'ya; Karlofça Antlaşması'nın imzalandığı ve bir daha Türklerin girmemesi için kapıların örüldüğü Sırbistan'dan Türkiye tarihinin önemli dönüm noktalarının yaşandığı Şam'a; 19. yüzyıl Kafkasya'sından kovulan halkların Osmanlı tarafından yerleştirildiği Ürdün'den dünyanın en orijinal müzelerine sahip İran'a; her köşesi tarih olan St. Petersburg'tan Orta Asya medeniyetini gözler önüne seren Buhara'ya; coğrafi konumu, mimari güzellikleriyle gezip görmeye değer ve her birinde Osmanlı Balkanlarının trajik bir sahifesi yatan Tuna kalelerinden etnik bakımdan renkli olması hasebiyle "karışık dondurma" denilen Makedonya'ya; Balkanlarda Osmanlı dönemini en çok yaşatan Prizren'den en iyi muhafaza edilen Türk halılarına sahip Erdel kiliselerine; yıllarca savaş halinde olmamıza rağmen kültürümüzden etkilenen eski Avusturya'dan tarihinde Mustafa Kemal gibi büyük komutanlar yetiştiren Selanik'e, bir ucu Türkiye'ye bir ucu Britanya adalarına uzanan, medeniyetin merkezi Roma'dan arşivleri ve müzeleriyle meşhur Vatikan'a; Otranto'dan Venedik'e; Estonya'dan Ukrayna'ya; Japonya'dan Singapur'a, Louvre Müzesi'nden British Museum'a muhteşem bir yolculuk...

"Seyahat etmek benim gençliğimden, hatta ta çocukluğumdan beri heyecanlandığım bir uğraştır. Görmek, harita üzerinde tespit ettiğim yerlere gitmek, coğrafya öğrenimimde benim için vazgeçilmezdir. Türkiye gibi önemli bir coğrafyayı ve tarih alanını öğrenmek için onun kuzeyindeki Güney Rusya ve Kafkasya, doğusundaki İran ve Hindistan, güneyindeki Suriye, Filistin ve Mezopotamya'nın yanı sıra Balkanları ve Akdeniz ülkelerini anlamak da kaçınılmazdır."
İlber Ortaylı

Kitapla ilgili yazıyı aldığım link...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...