12 Ekim 2020 Pazartesi

Cam Tavan Sendromu





    "Yapılan bazı araştırmalara göre pireler cam bir fanusa konulmaktadır. Fanusun metal olan zemini ısıtılır. Pireler zıplamaya başlar ama başlarını cam tavana çarparak düşerler. Pirelerin hepsi cam tavana kadar zıplamaya başlar. Bir süre sonra cam tavan kaldırılır fakat pirelerin hiç biri cam tavanın seviyesinden fazla zıplamaz. Cam tavan engeli kalkmıştır ama onlar bunun farkında değildir. Dış engel kalkmış olsa da iç engel varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Yapabileceğin, yapabileceğini düşündüğün kadardır. "

    Yukarıda okuduğunuz hikaye eminim çoğunuza tanıdık geldi. Maalesef dünya modernleşse de çoğunlukla kadınlar bu baskıya hayatın her alanında maruz kalmaktadır. Ne kadar başarılı olursanız olun yükselmeniz bazı kişilerin belirlediği noktaya kadardır. Daha da kötüsü bunu size öyle bir kabul ettirir ki sistem, siz de olması gereken zaten buymuş gibi davranmaya başlarsınız. Çok çalışkan olmasına rağmen akademik ilerleme sağlayamayanlar, yönetici vasfına sahip olsa da alt pozisyonlarda istihdam edilenler,  evlilikte baskı altında tutulanlar, kendi kendine bile yetmesine izin verilmeyenler. 

    Cam tavan sendromu sıklıkla kadınların iş hayatında ve akademik hayatta yükselmesini engelleyen görünmez faktörler söz konusu olduğunda anılır. Hayatımızın aslında çoğu alanında cam tavan sendromunu fazlasıyla yaşıyoruz.  Bahsettiğim konu aslında mobbing kadar tehlikeli ama o kadar popüler değil. Bu nedenle yapılan bu sistematik şiddete karşı koymak yerine genellikle kabulleniş yoluna gidiliyor. Başınızı ellerinizin arasına alıp şöyle yaşadığınız hayatı ve olayları gözden geçirin; biz bu tavanları yok edebiliriz. En önemli konu bu cam tavanların; farkında olmak...




Kaynak: https://www.neoldu.com/cam-tavan-sendromu-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-16429h.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...