9 Ocak 2021 Cumartesi

Evde Bakıma Uygun 10 Köpek Irkı

 Merhabalar!

Bu gün sizlerle evde beslediğimiz, ailemizden bir birey olan dostlarımız hakkında Veteriner Hekim gözüyle beraber olacağız. Küreselleşen dünya insanları doğadan kopardı. Çalışma hayatının döndüğü büyükşehirler de insanların plaza hayatına adapte olmasıyla evlerin bireyleri tekil yaşama yöneldi. İş dünyasında insanlar ofis ortamında ve ev arasında kapalı bir yaşam sürdürüyorlar. İnsanlar artık ‘’Çok Meşgul’’ kavramına kapıldılar. Küreselleşen gezegende; stres günümüz dünyasının en büyük problemi haline gelmiştir ve bilim dünyası stresle başa çıkma yolları aramaktadır.



Human Animal Bond Research Institute gibi kuruluşlar tarafından yapılan araştırmalara göre; bir köpeğe sahip olmanın, meşgul olmayan kişilerin bile takdir edebileceği stres düzeylerini önemli ölçüde azaltabileceği gösterilmiştir. Sosyalleşme için azalan zaman ve güncel Covid -19 baş belası insanları iyice kapalı ortamlara hapsetti. İnsanlarda evde yaşamlarına ortak olması amacıyla evcil hayvan edinmeye başladılar.



Ailenize bir köpek eklemeyi ciddi olarak düşünüyorsanız; her köpeğin ihtiyaç duyduğu temel bilgileri hemen düşünün. Bir Veteriner Hekim tavsiyesi hayvan dostlarımızı satın almadan önce sahiplenebileceğiniz yerlere bakarak bir canı sokaktan, barınaktan kurtarmayı deneyin. Sahiplenme fikrinizi iyice olgunlaştırdıktan sonra;  günlük yürüyüşlere (sabah ve gece), tırnak kesimine (en az ayda bir), düzenli veteriner ziyaretlerine ve en önemlisi ilgiye ihtiyaçları olacaklarını aklınızdan çıkarmayın. Evinize bir hayvan dostu edinecekseniz ona ayıracağınız zamanı, gezdirme alanlarını ve yakınlığını düşünün. Tabi bu soruların yanında; İş için sık sık seyahat ediyor musunuz? Eşit derecede sorumlu olan veya bir köpeğe ayıracak daha fazla vakti olabilecek bir partneriniz var mı? Bu sorular buzdağının sadece görünen kısmı ama başlamak için harika bir yer.



Buraya kadar okuyup yok ya benlik iş değil bir can edinmek deyip hemen vazgeçmeyin çünkü tüm köpekler yeterince özen ve ilgi gerektirse de, bazı cinsler sizin telaşlı ve yoğun yaşamınıza diğerlerinden daha fazla hazır ve isteklidir.

Tabii ki bir evlat edinmenin sorumlulukları hakkında uyarılarımızı yaptıktan sonra, Ülkemizde yaygın olarak bakılan, yetiştirilen, ülkemize adaptasyon sağlamış, evde bakımı daha kolay olan bazı köpek ırkından ve belli başlı özelliklerinden kısaca bahsetmek isteriz. Bu özelliklere bakarak belki size uygun olan can dostunuzu tercih edebilirsiniz.



Daha detaylı bilgi edinmeniz için bir Veteriner Kliniğini ziyaret edebilir, Veteriner Hekimden evcil hayvan bakımı hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz.

 

1. BOSTON TERRIER

 

Büyük kahverengi gözleri ve sadece sizin onayınızı almak isteyen girişken yavrulardır. Bu ırk olabildiğince az bakım gerektirmektedir. İhtiyaç duydukları egzersiz miktarı kesinlikle köpekten köpeğe değişecektir (herhangi bir cinste olduğu gibi), ancak kısa yürüyüşler ve iç mekanda bazı oyun genellikle yeterli olacaktır. Şehirdeki bekarlar için harika apartman sakinleridir. 

 


2. CHIHUAHUA 

Chihuahualar, her zaman "Kelimenin tam anlamıyla her şeye hazırım!" diyen arkadaşınız gibidir. Onlar, egzersiz yapmak için sadece birkaç sokak dolaşmaya ihtiyaç duyan çok heyecanlı bir ırktır. Kısa tüylü Chihuahualar, ara sıra hızlı bir fırçadan başka bir şeye ihtiyaç duymazlar. Boyutları da onları seyahat etmeyi oldukça tercih edilebilir kılmaktadır. 

 

 

3. PİNSCHER


 

Pinscherlar çok farklı alt aileye ayrılır.  Bu ırkın minyatür olanları (25-30 cm) bulunmaktadır. Evde bakım için ideal ırklardan biridir. Cep köpeği tanımıyla ya da kupa bardaklarda çekilmiş fotoğrafları ile bilinirler. Küçük ırk olsalar da çok hareketli bir ırktır. İş tanımınız fiziksel egzersizler için yeterli zaman içeriyorsa bir pinscher edinin. Bu sadık köpeklerin çok fazla egzersize (bir bahçeniz varsa, en iyisi) ve yavrularının sağlam bir eğitime ihtiyacı vardır. Ancak bunun dışında oldukça az bakım gerektirirler. 

 

  

4. FRANSIZ BULLDOG


Fransız bulldoglar çok sevimli tam bir ilgi aşığı dostlardır. Bakımları kolaydır. Kısa tüylü olmaları nedeniyle minimum taranmak isterler, seyrek olarak havlar, ailesinin yaşam tarzına iyi uyum sağlar ve egzersize az ihtiyaç duyarlar. Ancak sürekli evde kalmaları obeziteye yatkınlıkları nedeniyle sağlıklı kilolarını korumak için yeterince yürüdüklerinden emin olunmalıdır. 


5. CAVALIER KING CHARLES SPANIEL

 

Cavalier, sevgisini etrafındaki herkesle paylaşmak isteyen nazik bir ruhtur. Arkadaşça tavırları hemen bulaşıcıdır ve onların yanında gülümsememek zordur. Sahiplerinin mizaçlarını algılama ve bunlara uyum sağlama yeteneklerinden dolayı, Cavalier King Charles spanieller her zaman hareket halindeki insanlar için mükemmeldir. Uzun tüylerinin dolaşmamasını sağlamak için her hafta taranmaları ve dişlerini fırçalamak gerekir, ancak bu köpekler yoğun hayat akışa uyum sağlayabilir, çocuklar ve diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşabilir. 


6. Pomerian

   White Pomerian, Pomerian Boo ve geleneksel Pomerian gibi alt türlerine ayrılan bu ırk dostlarımız çok sevimlidir. Bazen aşırı derecede sorun yaratan (ama hepsi eğlencelidir) Pomerianlar, kendi şovlarının yıldızıdır. Kendine güvenen, meraklı olarak tanımlanabilirler ve bir prens veya prenses gibi muamele görmekten zevk alırlar. Yaşamdan daha büyük kişilikleri nedeniyle, bazı ev kuralları belirlemeniz gerekir, böylece yeri yönettiklerini varsaymazlar. Tuvalet eğitimi ve aşırı havlamayla inatçı olabilirler. Bu köpekler, maceralara çıkmak için mükemmel bir suç ortağıdır, günlerini sizi takip ederek geçirmekten ve yeni deneyimlerden gerçekten zevk alırlar. Kabarık tüylerinin günlük bakıma ve fırçalanmaya ihtiyacı vardır ve küçük bir dost için etkileyici miktarda saç dökebilirler. 

 


7. Pug

Puglar, köpek dünyasının komedyenleridir; sevecen, eğlenceli ve maceracı oldukları bilinir. Enerjik grup değillerdir, ancak kesinlikle kısa günlük yürüyüşlerden ve oyun zamanlarından zevk alırlar. Kısa tüylerine rağmen bu küçük köpeğin ne kadar tüy döktüğüne şaşırabilirsiniz. Elinizin altında bir fırça ve süpürge bulundurmanız gerekir. 4-6 haftada bir iyi bir banyoya ihtiyacı vardır. Benzersiz yüz yapıları birkaç sorun yaratır. Kısa burun yapıları yüksek sesle nefes almalarına neden olur, bu nedenle kulaklarınızı çok fazla burundan gelecek olan hırıltıya hazırlayın. Hatta gece horlamalarını şikayet edebilirsiniz. Ancak küçük ırk olmaları ve sevimlilikleri bu durumu tersine çevirebilir ve hatta horlamasından zevk alabilirsiniz.

 


8. Cocker Spaniel

 


Cocker Spanieller, nazik ve sakin mizaçlarıyla bilinir, ancak her zaman eğlenceli bir maceraya hazırdır. Büyük kalpleri ve büyük beyinleri, pozitif eğitime çok açık oldukları ve her zaman bir meydan okumaya hazır oldukları anlamına gelir. Cocker Spaniels'in eğitim ve itaat kurslarında mükemmel olmasının nedeni budur. Ancak büyük, yumuşak kalpleri olan bu köpekler, azarlamaya veya olumsuz bir ortama karşı çok hassas olabilir. Ayrıca, bu köpeği yalnız bırakmak bazı yıkıcı davranışlara yol açabilir. Bazen aşırı havladıkları (özellikle yalnız bırakıldıklarında) ve yabancıların yanında çekingen oldukları bilinmektedir. Erken sosyalleşme ve eğitim, bu davranışları frenlemek için harikalar yaratabilir. Cocker Spaniels ayrıca güzel tüyleriyle tanınır. Ancak güzelliğin bir bedeli vardır. Bu nedenle tüylerini her gün fırçalıyor ve ayda en az bir kez profesyonel bir bakıcıya gidiyor olacaksınız.

 


9. Pekinesse

 

Pekines köpekleri, Çin imparatorluk ailesinin sevilen yoldaşları olmak için yüzyıllar boyunca yetiştirildi. Bugün onlar hâlâ sevgiyle anılan aile dostlarıdır ve tanıştıkları herkesi onur ve zarafetle selamlayan köpeklerdir. Pekinesler, apartman sakinleri ve acemi evcil hayvan sahipleri dahil hemen hemen herkesle yaşayabilen uyarlanabilir bir köpektir. Bununla birlikte, havlama eğilimleri vardır. Ayrıca en çok bir bakıcıya bağlı kalma eğilimindedirler. Çocuklar zorlu oyun sırasında onları yaralayabilir, bu nedenle en çok gençlerin ve yetişkinlerin bulunduğu evler için uygundurlar.

10. Golden Retriever



Golden Retrieverlar tanıştığınız andan itibaren yeni en iyi arkadaşınız olmaya hazırdır. Bu köpeklere âşık olmak çok kolaydır. Mizahları, kişilikleri ve macera sevinci kesinlikle bulaşıcıdır. Goldenlar inanılmaz derecede zeki ve naziktir. Bu sebeple koruma duyguları zayıftır. Evinize bekçilik yapması için sahipleneceksiniz davetsiz bir misafire kasanın yerine kadar eşlik edecek kadar naiftirler. Birçok aile için ideal köpek olsalar da, yine de çok fazla eğitim ve egzersize ihtiyaç duyarlar. Bu dostlarımız genellikle heyecanlı bir enerjiyle duvarlardan zıplıyor ve günde en az bir saat koşmaya ihtiyaç duyuyorlar. Aile, Golden Retriever için en önemli şeydir, bu yüzden onları yalnız bırakmak, kalbi kırılan ve yıkıcı bir köpek yaratacaktır. Ve son olarak, bu güzel Golden Retriever dostumuz çok dikkat gerektiriyor, onları her gün fırçalıyor olacak ve uygun bakım için sık sık bakım setini ziyaret edeceksiniz. Aksi takdirde yıpranmış paspaslara ve çok kirli bir köpeğe sahip olacaksınız.

 


Kendiniz için bir ev arkadaşı seçmenizde kısada olsa bazı evcil dostlarımızı tanıtmaya çalıştığımız bu yazımızdan sonra size iyi gelecek ve sizinle mutlu bir ömür geçirecek dostunuzu bulma yolculunuzda iyi şanslar dileriz. Dostunuzu bulduktan sonra mutlaka bir Veteriner Kliniğini ziyaret edip dostunuzun ihtiyaçları için profesyonel yardım almanızı öneririz.


Yazar: Mutlu Patiler






2 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...